1541100520272

کاتالیست خودرو چیست و چگونه کار مي کند؟

کاتالیست قطعه ای از خودرو است که به خاطر یکی از مهم ترین مسائل محیط زیستی یعنی آلایندگی روی خودرو نصب مي شود. در ادامه به شما خواهیم گفت که این قطعه چطور کار مي کند. یکی از مشخصه های تمام خودروهای دنیا آلاینده بودن آنهاست. البته ميزان آلایندگی هر خودرو با خودروهای دیگر متفاوت است و کاهش ميزان آلایندگی خودرو و بهبود وضعیت مصرف سوخت از هدف های تمام خودروسازی های معتبر دنیا است.

به طور کلی مي توان عنوان نمود تمام خودروهای جهان به نوعی منبعی برای آلودگی و افزایش آلایندگی ها در محیط زیست مي باشد. معمولا سازمان محیط زیست هر کشوری قوانین و آیین نامه هایی را تدوین و صادر مي کنند که مي تواند تا حدودی مشکلات مرتبط با آلایندگی های خودروها را برطرف کند تا شاخص آلایندگی هوا کاهش یابد. در این قوانین وضع شده مقدار آلایندگی مجاز برای هر خودرو تعریف شده است و طبق قانون خودروهایی که این شرایط را نداشته باشند مجاز به پلاک گذاری نمي باشند.

شرکت ها و مهندسین خودروساز هم تلاش های زیادی در این مورد کرده اند و راه های گوناگونی را برای پیشگیری از انتشار آلاینده ها پیش بینی کرده اند. یکی از وسایلی که خودروساز ها برای کاهش آلودگی در خودروها ابداع کرده اند، کاتالیزور خودرو نام دارد. دودهای خروجی خودرو قبل از خروج از اگزوز ، از کاتالیزور خودرو عبور مي کنند که به دنبال آن مقدار زیادی از آلودگی ها از آن دود حذف مي شود.

این قطعه یعنی کاتالیزور خودرو در قسمت پایانی اگزوز قرار مي گیرد که با انجام یک سری از واکنش های شیميایی و تبدیل گازهای سمي به گازهای کم ضرر، از آلودگی بیشتر هوا و خطرات زیست محیطی جلوگیری مي کند. این قطعه به مبدل هم معروف است و انواع مختلفی دارد.

منظور از انواع آنها، نوع واکنشهای شیميایی هر کدام از آنها مي باشد که بستگی به نوع موتور خودرو دارد. مثلا در خودروهای گازوئیلی، واکنشهای شیميایی اکسیداسیون انجام مي گیرد. به دنبال این واکنش های شیميایی، مونواکسید کربد، اکسید نیتروژن و مشتقات آن و کربوهیدرات های حاصل از سوخت ناقص، تبدیل به دی اکسیدکربن، نیتروژن و آب مي شود. بیشترین استفاده از کاتالیزور ها در خودروها وجود دارد ولی با این حال در برخی از وسایل نقلیه دیگر مانند هواپیماها و لوکوموتیو ها هم کاربرد دارند. در حقیقت کاتالیزور خودرو به دنبال مقررات و قوانین دولتی برای حفاظت از محیط زیست و رعایت ميزان آلایندگی خودروها ساخته شده اند.

 

بخش های تشکیل دهنده کاتالیزور خودرو

433

کاتالیزور خودرو یا همان مبدل های کاتالیستی خودرو از سه بخش مهم تشکیل شده اند. هسته کاتالیست، لایه اکسیدی و ماده کاتالیست سه قسمت مهم تشکیل دهنده این کاتالیزور ها مي باشند و در ادامه به طور خلاصه شرح داده مي شوند.

 

هسته کاتالیست: در مبدل هایی که ویژه خودروها هستند، از برخی بستر های سراميکی مونولیتی با ساختار لانه زنبوری استفاده مي شود.

 

لایه اکسیدی : در حقیقت این لایه نگه دارنده ماده کاتالیست است که افزایش دهنده سطح مخصوص کاتالیست مي باشد. این لایه معمولا از جنس اکسید آلومينیوم، دی اکسید تیتانیوم، دی اکسید سیلیکون یا ترکیبی از سیلیکا و آلومينا انتخاب مي شود.

 

ماده کاتالیست : هر مبدل کاتالیستی دارای یک ماده اصلی است که ماده کاتالیست نام دارد و به طور معمول جزو فلز های گران قیمت مانند پالادیوم، رادیوم، پلاتین، طلا و کادميوم انتخاب مي شود. ولی به دلیل صرفه جویی در هزینه معمولا از فلز های پالادیوم و رادیوم استفاده مي شود.

 

گفتنی است در عین حال که این قطعه از خودرو منجر به تبدیل گازهای سمي به گازهای بی ضرر مي شود، در طول این واکنشها برخی از محصولات سمي به مقدار کم تولید مي شوند. این گاز های سمي عبارتند از: سولفید هیدروژن و آمونیاک. این واکنش های شیميایی معمولا به طور ناخواسته به وجود مي آیند.

این واکنش های ناخواسته مبتنی بر واکنش های سه مرحله ای به وجود مي آیند.با اینکه حذف چنین واکنشهایی امکان پذیر نیست ولی با ایجاد یک سری از تغییرات در جنس ماده کاتالیست و یا لایه اکسیدی مي توان تا حد زیادی از بروز دادن چنین واکنشهایی جلوگیری نمود.

به عنوان مثال برای جلوگیری از تولید سولفید هیدروژن، مي توان نیکل یا منگنز را به لایه اکسید فلزی اضافه نمود. دلیل آن هم حساسیت این فلزات نسبت به جذب گوگرد مي باشد و مانع از جذب نمودن آب توسط لایه اکسیدی مي شوند. به عبارتی بهتر، سولفید های هیدروزن وقتی به وجود مي آیند که گوگرد در دمای پایین به وسیله لایه اکسیدی جذب شده باشد. پس از اینکه گوگرد در دمای پایین جذب شد، در مرحله بعدی در دمای بالا آزاد مي شود و بعد از ترکیب شدن با هیدروژن، گاز سولفید هیدروژن تشکیل خواهد شد.

4.3/5 - (47 امتیاز)
20 پاسخ
    • کاراکال تیونینگ
      کاراکال تیونینگ says:

      جناب احمدی اگر کاتالیست خودروی شما رو خالی کرده باشن، بوی اگزوز تغییر می کند یا خطای کاتالیست P0420 رو در ایسیو شما ثبت می شود که چراغ چک نیز معمولا روشن می شود.

      پاسخ
      • امیر
        امیر says:

        مهندس سلام،باتوجه به فرمایش شما اگه زمانی که در ترافیک هستیم و دما بالا باشه و بوی خاصی احساس میکنم یعنی کاتالیز خالی کردند این بوی عجیب میاد

        پاسخ
        • کاراکال تیونینگ
          کاراکال تیونینگ says:

          امیر خان ببین بوی خام سوزی زیاد اگه داشته باشی کاتالیزور نداره یا از عملکرد خودش خارج شده. اگه بویی شبیه گوگرد یا اصطلاحا تخم مرغ گندیده داری، بخصوص بعد از چندبار گاز دادن، کاتالیست شما ضعیف شده.

          پاسخ
  1. جمیل
    جمیل says:

    دلیل اینکه فقدان کاتالیست در خودرو سبب افزایش مصرف سوخت میشود، چیست؟
    در حالیکه وظیفه این قطعه جلوگیری از انتشار گازات سمی است.

    پاسخ
    • کاراکال تیونینگ
      کاراکال تیونینگ says:

      سلام و خسته نباشید
      سوال شما از چند جهت قابل بررسی است، اول اینکه معمولا پس از برداشتن کاتالیست مصرف سوخت خودرو در صورتیکه عمر کاتالیست به پایان رسیده باشد، کاهش می یابد نه افزایش،
      ثانیاً در برخی خودروهای داخلی معمولا پس از ریمپ ایسیو ، اگر کاتالیست حذف شده باشد با تنظیم مجدد نسبت سوخت به هوا می توان آن را کاهش داد.

      پاسخ
  2. سراج الدین
    سراج الدین says:

    تشکر از معلومات شما
    اگه لطف کنن بگوین بیشتر کدام نوع ماشین ها کاتالیست دارن خوشحال میشم

    پاسخ
    • کاراکال تیونینگ
      کاراکال تیونینگ says:

      از سال 83 تمام خودروهای تولید داخل کاتالیست رویشان نصب شده است. اگر خودرویی مشاهده کردید که فاقد کاتالیست بود بدانید که از روی آن باز شده است.

      پاسخ
  3. احمد
    احمد says:

    با سلام خدمت شما یک سوال آیا تویوتا مدل ۲۰۰۳ کاتولیست دارد یانه ممنون میشم معلومات بدهید

    پاسخ
    • کاراکال تیونینگ
      کاراکال تیونینگ says:

      سلام
      عمر مفید کاتالیزور تابع چند عامل است که موجب می شود نتوان برای آن کیلومتر دقیقی را اعلام نمود:
      1) کیفیت مواد سازنده کاتالیست
      2) کیفیت بنزین مصرفی
      3) بالا نرفتن دمای احتراق در اثر دیر عوض کردن شمع یا استفاده از شمع فرسوده

      پاسخ
  4. امیر محمد
    امیر محمد says:

    سلام .ما ماشینمون پژو ۴۰۵مدل اسفند ۸۹ هست تعمیرگاه میگه کاتالیست نداشته ایا درسته ؟؟؟اخه تا حالا جایی هم اگزویی یا تعمیراتی نبردیم

    پاسخ
  5. فاضل
    فاضل says:

    سلام
    من ماشینم آلایندگی داره، دیاگ میگه از سنسور اکسیژنه، چند بار سنسور اکسیژن رو عوض کردم ولی باز بعد دو سه روز چراغ چک روشن میشه، تعمیرکار میگه احتمالا از کاتالیست هست؟ آیا همچین چیزی امکان پذیره؟

    پاسخ
    • کاراکال تیونینگ
      کاراکال تیونینگ says:

      سلام
      اگر ماشینتون خطای 0420 یا فرسودگی کاتالیست داره ولی معاینه فنی رد نمیشید با ریمپ براتون میتونیم درستش کنیم

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.