ترمز ضدقفل

ترمز ای بی اس چگونه کار می کند؟در این مقاله به معرفی سیستم ترمز ضدقفل ABS ، نحوه کارکرد آن ؛ تاثیر ترمز بر فرمان پذیری و علائم خرابی آن خواهیم پرداخت. جالب است بدانید پیش از آنکه این سیستم توسط مرسدس بنز و جنسن موتورز به صورت استاندارد روی محصولاتشان نصب گردد، سالها قبل تر در صنعت هوایی مورد استافده قرار می گرفت.

معرفی سیستم ترمز ای بی اس

امروزه سیستم ترمز ضد قفل تقریباً در تمام خودروهای مدرن استفاده می شود.هدف از طراحی این سیستم پیشگیری از لیز خوردن و به هم خوردن تعادل خودرو در اثر ترمز شدید جلوگیری می کند.

بدیهی است خودروهایی که به  سیستم ضد قفل یا همان ABS مجهز نیستند، در حین فشردن ناگهانی پدال ترمز، خطر از دست دادن کنترل خودرو آنها را تهدید می کند.

که این امر منجر به تصادفات شدید می شد. با پیشرفت علم و با کمک  ای بی اس می توانید خودرو را در شرایط اضطراری به درستی هدایت کنید و همچنین با توجه به اینکه چرخ‌های خودرو قفل نمی شوند، خط ترمز کاهش می یابد. یعنی مقدار فاصله ای که  خودرو پس از فشردن پدال ترمز طی می کند بسیار کمتر است و این امر از بروز تصادف احتمالی جلوگیری می کند.

جالب است که بدانید  سیستم ترمز ضد قفل یا همان ABS به فرمان پذیری بهتر خودرو هم کمک می کند. برای درک بهتر سیستم ای بی اس، ابتدا باید ارتباط فرمان پذیری و ترمزگیری را درک کنیم.

ترمز ضدقفل 2

مهمترین قطعه در سیستم ترمز ضدقفل ، پمپ ای بی اس ABS می باشد

روند ترمز گیری

وقتی پدال ترمز را فشار می دهید، لنت های ترمز روی دیسک چرخ ها فشرده می شوند و باعث توقف چرخش چرخ ها می گردد. بطور معمول دیسک ها به همراه چرخ ها در حال چرخش هستند.

 

فرمان پذیری

حالا بیایید ببینیم که چه طور وقتی شما فرمان خودرو را داخل کابین می چرخانید ماشین به همان جهت هدایت می شود.

کل عمل فرمان پذیری به اصل ساده چرخیدن چرخ ها بستگی دارد.

تا زمانی که اصطکاک سطح بین لاستیک ها و جاده برابر باشد، خودرو تعادل خود را حفظ می کند. اما زمانی که نیروی وارده از سوی لاستیکها بیشتر از اصطکاک جاده شود؛ تعادل خودرو به هم خورده و لیز می خورد. در این حالت به دلیل از دست رفتن اصطکاک فرمان پذیری خودرو هم از بین رفته و غیرقابل کنترل می شود. برای درک بهتر موضوع، به این مثال ساده دقت کنید که سطح خیس به دلیل اصطکاک کمتر بیشتر مستعد لیز خوردن خودرو می باشد.

چرخ ها دو نوع حرکت دارند: در مسیر دسترسی خود می چرخند و همچنین در جهت خودرو حرکت می کنند.که  با توجه به این دو نوع حرکت، آنها دو نوع حرکت دارند:

  • دورانی (هنگام هرزگردی یا رها کردن ناگهانی پدال کلاچ می توانید این دوران را مشاهده کنید. یعنی سرعن دورانی چرخ بیشتر از سرعتی است که خودرو را به جلو می برد)
  • انتقالی ( در حرکت های معمولی که سرعت دورانی با انتقالی یکسان است.)

برای اینکه چرخ ها بدون لغزش و سرخوردن به چرخند، مجموع سرعت های انتقالی و چرخشی در نقطه تماس باید صفر باشد. که در تصویر زیر مشاهده می کنید.

ترمز ضدقفل و اثرات آن

جهت سرعت دورانی و انتقالی و تاثیر آنها بر همدیگر

اصول عملکرد ترمز ضدقفل ABS

هر چهار چرخ یک خودرو، باید همیشه در حال چرخیدن باشند تا از لیز خوردن خودرو جلوگیری شود.

(در سیستم ترمز ABS ؛ سرعت حرکت هر چرخ جداگانه کنترل می شود. در حالت عادی سرعت چرخش همه چرخ ها باید یکسان باشد؛ به محض اینکه پردازشگر یونیت ABS احساس کند چرخی دارای سرعت متفاوتی با دیگران شده (اتفاقی که در ابتدای لیز خوردن یک خودرو رخ می دهد.) اقدام به قطع و وصل کردن مدار ترمز آن چرخ می نماید. تا مانع از قفل شدن آن گردد.

 

چگونه ترمز ای بی اس به فرمان پذیری خودرو کمک می کند؟

حالا بیایید عمل فرمان پذیری را در زمان ترمز تجزیه و تحلیل کنیم.

یکی از مهمترین اثرات ترمز ABS  کمک به حفظ تعادل خودرو در سر پیچ هاست. معمولا راننده هایی که در حین پیچ اقدام به ترمز گیری می کنند؛ نمی دانند که اصطکاک چرخ های خارج محور پیچ بیشتر بوده و چرخهای داخل پیچ کمتر است؛ به همین دلیل خطر از کنترل خارج شدن خودرو خیلی بیشتر می شود. (دوستانی که در جاده چالوس رانندگی می کنند دقت کنند به همین دلیل سر پیچ گازوئیل می ریزند تا کنترل خودرو از دستتان خارج شود.)

 

زمانی که چرخ ها قفل شده اند و دیگر نمی چرخد یا در حال لیز خوردن باشند،ذ حتی اگر شما فرمان را به طرفین بچرخانید عمل فرمان‌پذیری اتفاق نمی‌افتد به دلیل اینکه چرخ قفل شده و خودرو در جهت مسیری که از قبل در حال حرکت بوده حرکت می کند و خودرو دیگر به تغییرات جهت فرمان راننده واکنش نشان نمی دهد و در یک خط مستقیم می لغزد که می تواند باعث تصادف شود.

جدا از از دست دادن کنترل فرمان، خودروهای بدون ABS در شرایط اضطراری با مشکل بزرگ دیگری نیز روبرو هستند:

  • عدم کنترل خودرو در سطوح با جنس مختلف نظیر شانه خاکی (یه طرف آسفالت و یه طرف شن یا خاک)
  • طولانی شدن خط ترمز و انحراف خودرو در ترمزهای شدید

 

حالا بیایید ببینیم ABS چگونه مانع از کنترل خارج شدن خودرو می شود؟

اصول عملکرد سیستم ترمز ضد قفل بسیار ساده است. کاری که ABS انجام می دهد این است که از قفل شدن کامل چرخ ها جلوگیری می کند. در این سیستم برای هر چرخ یک سنسور تعبیه شده که موظف است سرعت هر چرخ را اندازه گیری نموده و به یونیت ترمز ABS اطلاع دهد.

هنگامی که حسگرها تشخیص می دهند که یک چرخ در شرف قفل شدن است (اساس کار این سیستم همانطور که بالاتر گفتیم تغییرات سرعت چرخی است که در شرف لیز خوردن یا قفل شدن است، در این حالت چرخ قفل شده یا در حال لیز خوردن دارای سرعتی کمتر از سایر چرخهاست.) ، یک واحد مدولاتور تا حدی لنت ترمز آن چرخ را آزاد می کند. به این ترتیب، چرخ ها به طور متناوب در هنگام ترمزگیری اجازه خواهند داشت که بچرخند و راننده حتی در هنگام ترمز نیز می تواند خودرو را هدایت کند.

 

 مشکلات رایج سیستم ترمز ABS چیست؟

چهار خرابی رایج وجود دارد که همچنین باعث روشن شدن چراغ ABS می شود.

1.شایع ترین علت روشن شدن چراغ ABS روی صفحه کیلومتر شما، خرابی سنسور ABS است. همانطور که در بالا ذکر کردیم، هر چرخ سنسور ABS خود را دارد. برای اینکه بفهمید سنسور ABSکدام چرخ خراب است، می توانید از یک دستگاه دیاگ که تعداد آنها کم هم نیستاستفاده کنید که دقیقاً به شما می گوید کدام یک به درستی کار نمی کند.

توجه داشته باشید گاهی پارگی سیم سنسور یا جرم گرفتن آن یا زیاد شدن فاصله از تریگر (دندانه های پشت توپی چرخ) می تواند موجب روشن چراغ اخطار بشود ولی سنسور سالم باشد.

2. دومین علت رایج، حلقه مغناطیسی داخلی توپی چرخ و همچنین روتور است. وظیفه حلقه مغناطیسی این است که با چرخیدن چرخ موجب ایجاد سیگنال روی سنسور می شود. آن داده ها را به واحد ABS ارسال می کند. در واقع، هر چهار چرخ باید دقیق باشند، به این معنی که هر چهار لاستیک باید با سرعت یکسانی بچرخند و شایع ترین علت این خرابی حلقه مغناطیسی آسیب دیده توسط گرد و خاک است.

3.علت سوم مربوط به فیوزهای تغذیه پمپ ABS (یونیت) می شود. برای اینکه بفهمید کدام فیوز خراب است، باید جعبه فیوز را در خودروی خود پیدا کنید که اغلب در زیر کاپوت قرار دارد. به محض اینکه جعبه فیوز را پیدا کردید، فیوز معیوب را تعویض می کنید و همه چیز تمام است.

4.چهارمین علت شایع، که به همین خاطر چهارمین دلیل است زیرا کمترین احتمال را دارد، اما اگر تمام سه مرحله اول را کامل کرده اید و یا تمام قطعات را تعویض کرده اید اما چراغ ABS شما هنوز روشن است، ماژول کنترل (کامپیوتر) ABS باید تعویض یا تعمیر شود.

 

سوالات پرتکرار مشتریان

  1. آیا ریمپ بر نحوه بر کیفیت ترمز اثر دارد؟

پیش از آنکه بخواهیم تاثیر ریمپ را بر روی ترمز خودرو بررسی کنیم، باید در درجه اول از سلامت پمپ ترمز ، بوستر و شلنگهای مربوطه خودرو مطمئن باشید. در صورتیکه بیش از ده سال از عمر خودروی شما گذشته و سیستم ترمز نسبت به سابق دارای ضعف است، بهتر است به یک بوسترسازی مراجعه کنید تا قطعات این سیستم را بررسی کنند.

   2. آیا چوب شدن ترمز باریمپ قابل برطرف شدن است؟

برخی از خودروهای اتوماتیک گه دارای مشکل چوب شدن ترمز در استارت اولیه هستند.(بخصوص در هنگام تابستان که با روشن شدن کولر همراه باشد.) این مشکل از برنامه ایسیو بوده و با ریمپ قابل برطرف شدن می باشد.

 

 

5/5 - (2 امتیاز)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.