ریمپ رانا

ریمپ رانا چیست و چه فوایدی دارد؟ به فرایند آپدیت نرم افزاری ایسیو (کامپیوتر) خودرو، ریمپ ایسیو گفته می شود که با افزایش چشمگیر بازدهی موتور با در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی و سوخت بی کیفیت جایگاه همراه است. شرکت کاراکال تیونینگ اولین برند تخصصی ثبت شده ریمپ و آموزش ریمپ در ایران از شما دعوت می کند مقاله ریمپ ایسیو رانا را مطالعه فرمایید.

در این مقاله درباره اهمیت ریمپ رانا EL،LX و نتایج مثبت آن نظیر افزایش شتاب خودرو، رفع ایرادات کاذب، و انواع ایسیو های نصب شده روی رانا خواهیم پرداخت. مرکز تخصصی ریمپ کاراکال تیونینگ همراه شماست.  درباره ریمپ رانا پلاس مقاله جداگانه ای تهیه شده که مطالعه آن را به شما پیشنهاد می کنیم.

چرا ریمپ ایسیو رانا لازم است؟

در این مقاله خودروی رانا معمولی که از سال 91 تا 98 تولید شده را مورد بررسی قرار می دهیم. این خودرو در همین بازه زمانی بصورت موازی با خودروی 206 SD تولید می شده و به لحاظ سیستم مدیریت موتور (ایسیو) با هم یکسان می باشند. در طی سالهایی که این خودرو تولید شده ایراداتی مشاهده شده که ناشی از نقص نرم افزار می باشد که به کمک ریمپ قابل برطرف کردن می باشد:

  • بالا بودن بیش از حد دمای آب 
  • شنیده شدن صدای ناک در دور پایین
  • مکث بین تعویض دنده 1 و 2
  • بروز خطاهای کاذب نظیر عدم احتراق
  • مشاهده خطای کاتالیست در کیلومترهای پایین
  • تاخیر پدال گاز برقی 
  • کپ شروع حرکت
  • کشش کم خودرو در دور پایین
  • عدم سازگاری با سوخت بخصوص در شهرستانها و مناطق با بنزین بی کیفیت

پس تا اینجا فهمیدیم برخی از ایرادات نرم افزاری خودرو، با ریمپ رانا قابل برطرف کردن می باشد. علت بروز این ایرادات کالیبراسیون ایسیو این خودروها با بنزین یورو4 و یورو5 بوده اما در عمل این بنزین در جایگاههای سوخترسانی تهران نیز یافت نمی شود چه برسد در سایر شهرستانها.

ریمپ چقدر در تقویت کردن موتور رانا می تواند موثر باشد؟

روی دیگر سکه برای مالکان خودروی رانا، موتور Tu5 می باشد که همواره در کشور ما بهترین موتور برای افزایش توان و قدرت می باشد. پس ببینیم چه توانایی هایی از ریمپ رانا در خدمت افزایش توان موتور هست؟ ایا می دانید برخی از تجهیزات افتر مارکت نظیر هدرز، بدون ریمپ موجب افت توان می شوند؟

خدمات ریمپ ایسیو رانا در جهت افزایش بیشتر توان

  • تنظیم نسبت سوخت به هوا AFR با ریمپ با وایدیند، جهت تنظیم موتور و افزایش راندمان با هدرز
  • افزایش کات آف، جهت افزایش راندمان برای موتورهایی که میل سوپاپ افترمارکت نصب کرده اند
  • تنظیم مجدد زمان جرقه زنی بر حجم تغییرات حجم هوای ورودی
  • برداشتن محدودیت سرعت 175 کیلومتر برساعت (در برخی ورژن ها وجود دارد.)

انواع ایسیو رانا به تفکیک سال تولیدی

  • رانا EL  (از سال 91-92) ایسیو کانتیننتال 
  • رانا LX ؛
    • دریچه سیمی؛  92 تا 96 : 1) زیمنس کروز 
                           95 تا 98: 2) SSAT

    • دریچه گاز برقی؛ 96 تا 98 : 3) ایزی یو 2.5 – Easy U2.5
                            96 تا 98:  4) بوش ME17
                            97 تا 99:  5) غرب استیل

دوستان همانطور که مشاهده می کنید ایسیوها بصورت یک سال مشخص روی این خودرو نصب نبوده و احتمال نصب همه آنها در یک سال وجود داشته است. 

بهترین ایسیو برای ریمپ رانا کدام است؟

از بابت ریمپ برای مجموعه کاراکال تیونینگ فرقی نداره، اما در اگر بخواهیم در درازمدت و هزینه های تحمیلی به مشتری بررسی کنیم، قطعا ایسیوهای با دریچه گاز سیمی به دلیل پیچیدگی برقی کمتر، کم خرج تر هستند. 

از بابت تقویت موتور و گرفتن بهترین توان، ایسیو زیمنس بهترین تطابق را با قطعات افتر مارکت دارد.

تنوع ایسیو برای مشتریان هم مشکلاتی ایجاد می کند، برای مثال اگر کویل خودروی شما دچار ایراد شود، علاوه بر اینکه هزینه قابل توجهی روی جیب مالک می گذارد، باید بداند که کدام مدل کویل را خریداری کند، چون از بین ایسیوهایی که بالانر نام بردیم سه نوع کویل وجوددارد که اینجا برای شما توصیح می دهیم:

  1. کویل فرانسوی (به کویلی که قدیم در مدل های فرانسوی تیپ5 استفاده می شد گفته می شود): مورد استفاده در ایسیو بوش ME17 و ایسیو SSAT TU5
  2. کویل زیمنسی: به کویلی که در ایسیوهای شرکت کروز استفاده می شود گفته می شود که اصطلاحا 5پین می باشد، مورداستفاده در ایسیوهای کانتیننتال ، زیمنس ، ایزی یو 
  3. کویل غرب استیل: کویلی که در ایسیو غرب استیل استفاده شده است و منحصرا مخصوص بخودش هست.(در ورژن 1002 این ایسیو می توان از کویل زیمنسی هم استفاده کرد) 

هزینه ریمپ رانا چقدر است؟

در مورد قیمت ریمپ که زیاد سوال پرسیده می شود بستگی به درخواست مالک و نوع ریمپ دارد:

  1. ریمپ عــادی (شـهـری): مناسب برای افرادی که استفاده شهری دارند.
                    ** تا قبل از سال 95 : 980 هزارتومان
                    ** از سال 95 به بعد : 1180 هزارتومان
  2. ریمپ استیج1( با وایدیند): 
                   **  650 هزارتومان + هزینه ریمپ شهری

در مورد سایر هزینه های ریمپ نظیر داینو می توانید به بخش قیمت ریمپ مراجعه کنید.

جمع بندی مزایای ریمپ رانا 

  • افزایش توان رانا تا 10 اسب بخار و 11 نیوتن متر گشتاور
  • رفع تاخیر پدال گاز رانا به طور  کامل
  • افزایش کشش رانا در سربالایی هنگام روشن بودن کولر
  • کاهش مصرف سوخت رانا تا یک لیتر
  • کاهش دمای فن رانا، دور تند و کند به میزان 7 درجه به صورت استاندارد
  • امکان کمتر شدن دمای فن رانا در صورت درخواست مشتری به مقادیر کمتر
  • افزایش کات آف رانا تا عدد دلخواه 
  • قابلیت ایجاد کات آف رگباری رانا  (در صورت درخواست مشتری)
  • رفع خطای فرسودگی کاتالیست (در خودروهای فاقد کاتالیست)
  • رفع محدودیت سرعت نهایی (Speed Limit)
  • کاهش شتاب صفر تا صد رانا، در حدود 2 ثانیه (بسته به شرایط و آمادگی موتور)
  • رفع صدای ناک سرگاز رانا (Knock)

  1. پکیج ریمپ کاراکال به گونه ای تنظیم شده که در معاینه فنی و گارانتی خودرو، خللی ایجاد نمی کند.
  2. ریمپ خودرو با برداشتن سرباتری یا فلش ایسیو از بین نمیرود، تنها با دانلود برنامه پاک می شود.
  3. برنامه های این شرکت در حال ارتقا و اصلاح است تا بهترین راندمان را از موتورهای این خودروها استحصال کند. کاری که هیچ گاه صنایع خودروسازی قادر به انجام آن نخواهند بود.
  4. ریمپ خودرو با دیاگ زدن مشخص نمی شود. چون دستگاه دیاگ، فقط به حافظه داخلی که کدهای خطا ذخیره میشوند دسترسی دارد.
  5. ریمپ ایسیو رانا دارای ضمانت نامه کتبی 30 ماهه نرم افزار می باشد.
  6. اگر آپدیت ایسیو توسط نمایندگی صورت بگیرد ریمپ از بین می رود.

چه ایراداتی با ریمپ رانا برطرف نمی شود؟

 قابل توجه مالکین محترم رانا، برخی از ایرادات قطعات خودرو با ریمپ رانا برطرف نمی شود که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. قبل از مراجعه برای ریمپ رانا یا در حین مراجعه، مجموعه کاراکال تیونینگ با دیاگ زدن، این ایرادات را به شما اعلام خواهد کرد:

  1. خرابی کویل با خطای 1340 ثبت شده در دیاگ، این خطا چراغ چک را در برخی ایسیوها روشن نمی کند اما در روند شتابگیری خودرو و توان خودرو بسیار تاثیر دارد.
  2. خرابی سنسور اکسیژن اول: این قطعه در عملکرد ایسیو بسیار تاثیر دارد و اگر ایراد داشته باشد، ریمپ خودرو را نیز خراب می کند.
  3. خرابی سوئیچ استپ ترمز: خرابی این قطعه موجب گاز نخوردن در ایسیوهای با دریچه گاز برقی می شود. این ایراد نیز با ریمپ رانا برطرف نمی شود.
  4. از کار افتادن عقربه های پشت آمپر در حین رانندگی: این ایراد ناشی از سیم کشی شبکه کن بوده و بروز آن نه ربطی به ریمپ دارد و نه با ریمپ قابل برطرف کردن است.

در مجموعه کاراکال تیونینگ قبل از ریمپ خدمات عیب یابی هم برای مشتریان انجام می شود.

📖 تاریخچه رانا:

خودرو رانا در اواخر شهریور 87 رونمایی شد و  در سال 91 پا به خیابان گذاشت. خودرویی با پلتفرم 206 SD ، ارزانتر و بی کیفیت تر. در ابتدا قرار بو موتور EF4 و EF7 بر روی این خودرو قرار بگیرد اما تا به امروز از موتور محبوب TU5 در این خودرو استفاده شده است. از سال 91 به بعد ایرانخودرو تلاش کرد قطعات زیادی از این خودرو را داخلی سازی کند. همین امر سر منشا بسیاری از مشکلات رانا شد و در واقع 206 ایرانیزه امروز هم حاصل این داخلی سازی رانا می باشد. بسیاری از قطعات 206 ایرانیزه به رانایی در بازار شناخته می شوند.

 

خط تولید رانا
خط تولید رانا

مشکلات برقی زیاد رانا:

از آنجا که سیستم برق مالتی پلکس 206 فرانسوی دیگر قابل استفاده نبود، شبکه برق جدیدی به نام ماکس (mux) و اکوماکس (مدلهای 93 به بعد) بر روی این خودرو تعبیه گشت. که مزایا و معایب خاص خود را داشت. یکی از راههای تشخیص رانای اکوماکس از رانای ماکس پشت آمپر آن می باشد. البته باید دانست مدلهای اکوماکس، با شیشه بالابر برقی عقب و به اسم LX عرضه می گردند. این خودرو، همانند 206 دارای نمایشگر میانی اطلاعات، در وسط داشبورد می باشند که در رانای EL وجود نداشت. از جمله این مشکلات سوختن زیاد فیوز های داخل اتاق، از کار افتادن شیشه بالابر ها، خطاهای سیمکشی، شبکه ، خطای کویل رانا و احتراق ناقص می باشد.

⚙️ گیربکس بی کیفیت رانا:

از دیگر ضعف های فنی رانا (حالا هر جا گفتیم رانا، خودتان در ذهنتان 206 ایرانیزه رو هم بیارین) گیربکس بی کیفیت نسبت به محصولات فرانسوی محسوب می گردد و خرابی در کشویی های گیربکس موضوعی است اجتناب ناپذیر، علت این ماجرا داخلی سازی کامل گیربکس این خودرو می باشد که به قول مکانیکها شباهت فنی با گیربکس 405 نسبت به 206 های سابق داراست.

💻 و از همه مهتر مشکلات بسیار زیاد کامپیوتر موتور ECU  و موتور:

رانا از ابتدای سال 91 با کامپیوتر کانتینانتال به بازار ارایه شد. اما تحریمها  باعث که شرکت های قطعه ساز با همکاری ایران خودرو طیف وسیعی از ایسیو ها رو تا به امروز بر روی این خودرو نصب کنند:

  • Continental Sim-2k بر روی مدل های رانا EL
  • Crouse Sim-2k در مدل LX رانا یورو2 و یورو4
  • مدل EasyU 2.5 – 2.8
  • ایسیوی بوش ME17.9.71
  • ایسیو SSAT رانا
  • ایسیوی غرب استیل یا MAW

هر کدام از این ECU ها ویژگی های خاص خودشان را دارند، که در زیر به صورت کامل به بررسی مزایا و مشکلات رانا در این زمینه میپردازیم:

مزایا و مشکلات ریمپ رانا
ریمپ رانا 6

Continental Sim-2k بر روی مدل های رانا EL

زیمنس کنتیننتال یا همان Simenes Sim2k 34_VR، که نام آن روی قاب ایسیو نوشته شده است. این ایسیو به سفارش ایران خودرو از کره برای رانا طراحی شده است که خانواده زیمنس بوده و به زیمنس کروز کنتیننتال معروف است.

از آنجایی که موتور رانا از نوع TU5 می باشد برخی بر این باورند که بهتر بود ایسیو بوش ME7.4.4 یا Me7.4.5 در این موتور استفاده می شد. اما باید بگوییم که این ایسیو به ریمپ بسیار عالی و شگفت انگیز پاسخ می دهد.

دانش برنامه نویسی و الگوریتم شناسی ایسیو، توسط کاراکال تیونینگ استخراج می شود و در فرمول و روشی کاملا متفاوت و انحصاری، تغییرات جداول انجام می گردد. بسته به نیاز مشتری می توان ریمپی سفارشی و کاستمایز ارایه نمود.

به طور مثال در ریمپ این ایسیو می توان دمای کارکرد فن ها را به عدد دلخواه پایین آورد، تا موتور در دمای خنک تر کار کند (برای این موتور و ایسیو عدد 7 درجه مناسب می باشد). فن دور کند در رانا در دمای 96.8 درجه و فن دور تند در دمای 103 دریجه زده می شود. بعد از ریمپ رانا، دمای فن ها را به ترتیب بر روی 90 و 97 قرار می دهیم تا آمپر آب از وسط عبور نکند.

 Crouse Sim-2k در مدل LX رانا یورو2 و یورو4:

این ایسیو نیز مانند زیمنس کانتینتال بوده که در شرکت کروز ایران تولید می گردد .به دلیل تحریم های وارد شده به کشور، مهندسین ایرانی کروز دست به ساخت و تولید ایسیوی کانتینتال نموده و با نام کروز Crouse Sim2k 34_VR آن را به بازار عرضه کردند.

مدل EasyU 2.5 – 2.8 رانا:

اگر رانای شما دریچه گاز برقی دارد بنابراین ایسیو آن یا EasyU2.5-2.8 بوده و یا بوش ME17.9.71  که در ادامه در مورد ME17.9.71  نیز توضیح می دهیم:

به دلیل تغییرات استاندارد آلایندگی و بهینه سازی آن، کارخانه سازنده برای گرفتن این استاندارد دو راه پیش رو داشت:

راه اول: با افزایش تکنولوژی موتور و بهینه سازی آن و استفاده از تکنولوژی هایی مثل سیستم متغیر سوپاپ، مانیفولد متغییر و … از پس استانداردهای یورو برآید.

راه دوم: از طریق محدود کردن میزان زمان پاشش در حین شتاب گیری و حرکت خودرو به این مهم دست یابد. در این روش از دریچه گاز برقی استفاده می شود و سعی در محدود کردن میزان گاز خوردن خودرو  میکنند. بنابراین استفاده از دریچه گاز برقی و ایجاد تاخیر در گاز خوردن از سوی کمپانی سازنده و عامدانه به منظور کنترل آلایندگی اعمال شده است.

این ایسیو نیز به ریمپ پاسخ مطلوبی می دهد و با ریمپ ایسیو، می توان رفع تاخیر رانا را به طور  کامل انجام داد.

در ایسیو رانا با دریچه گاز برقی، اطلاعات فشردن پدال گاز ابتدا وارد ایسیو می شود. سپس توسط ایسیو اطلاعات ورودی پدال گاز پردازش می گردد و دستور باز شدن دریچه گاز ارسال می گردد. این پروسه به خودی خود، باعث ایجاد تاخیر در پدال گاز رانا می گردد. به طور  مثال وقتی که راننده 30 درصد پدال را فشار داده باشد دریچه گاز 25 درصد باز می شود.

در ریمپ این ایسیو، کاراکال می تواند با تغییر الگوریتم دستوری بین پدال گاز و دریچه گاز، تاخیر دریچه گاز رانا را به طور کامل حذف کند. به این معنی که وقتی راننده پدال گاز را 20 درصد فشار دهد دریچه گاز هم 20 درصد و همزمان با هم باز می شوند. ایسیوی EasyU2.5-2.8  دارای جداول محدود کننده گشتاور در قالب 16 بیت بوده و الگوریتم کنترلی بسیار پیچیده ای را ایجاد کرده است.

⚠️ توجه:

اگر ریمپ رانا در این مدل ایسیو به دست افراد متفرقه انجام شود خودرو دچار آسیب میگردد. مثلا  اگر راننده به شمال یا جنوب کشور سفر کند و خودرو دچار تغییر فشار هوا می گردد. به دلیل ایراد در برنامه های متفرقه مراکز غیر مجاز، خودرو گاز نمی خورد و چراغ چک روشن می شود. خاموشی چراغ چک رانا، باعث خاموشی موتور می شود .بنابراین بهتر است مراکزی که دارای تخصص در ریمپ رانا هستند را انتخاب نمایید.

remap runna inside
ریمپ رانا 7

ریمپ ایسیو رانا، علاوه بر رفع تاخیر دریچه گاز، سبب افزایش شتاب و کشش رانا میگردد. در نتیجه، باعث کاهش مصرف سوخت رانا می گردد. همچنین دمای کارکرد فن ها را نیز می توان کاهش داد تا موتور در دمای مناسب تری کار کند. ریمپ این ایسیو نیز در کاراکال تیونینگ از طریق پورت دیاگ رانا انجام می گردد.

ایسیوی بوش ME17.9.71 رانا:

تاخیر دریچه گاز در این مدل ایسیو، بسیار بیشتر از ایسیو EasyU2.5-2.8  می باشد چرا که این ایسیو کنترل بهتری بر روی آلایندگی و استانداردهای یورو دارد. یکی از پیپچیده ترین نوع ایسیوهای استفاده شده توسط ایران خودرو در سالهای اخیر ایسیو بوش ME17.9.71 می باشد. این ایسیو دارای پردازشگر SAK TC 1724 بوده که دارای پسووردی16 رقمی است.

برای ریمپ این ایسیو نیاز به تجهیزات و پروگرمرهای اورجینال و روز دنیا می باشد. کاراکال تیونینگ تنها مرکزی در ایران می باشد که ریمپ این ایسیو را بدون باز کردن ایسیو و از طریق PIN OUT ایسیو انجام میدهد.

ایسیو SSAT رانا:

ایسیوی SSAT ایسیویی چینی بوده و ریمپ این مدل ایسیو بر روی رانا کاری دشوار می باشد. این ایسیو دارای دریچه گاز سیمی بوده و با این حال تاخیر زیادی در گاز خوردن دارد .

برای ریمپ این ایسیو در خودروی رانا، می بایست برنامه پایه آن را داشته باشید، یعنی برنامه دقیق و منحصر به این مدل ایسیو. ایسیوی SSAT در رانا از نوع SSAT NO FLASH می باشد، که قابلیت خواندن با دستگاههای معمولی را ندارد و فقط می توان برنامه آن را ریخت. برای داشتن برنامه پایه این ایسیو نیاز به نرم افزار و پروگرمر خاص بوده که انحصارا در اختیار کاراکال تیونینگ می باشد.

ایسیوی غرب استیل یا MAW:

می توان گفت که ضعیف ترین ایسیوی استفاده شده در خانواده رانا به لحاظ الگوریتم های کنترلی ایسیوی MAW یا غرب استیل می باشد. این ایسیو، صرفا دارای جداول دریچه گاز برقی، سوخت و جرقه و … می باشد و امکانات بیشتری ندارد.

به لحاظ ضعف ساختاری، ریمپ این ایسیو کمی سخت تر از سایر ایسیوهای رانا می باشد. چراکه باید جدوال و الگوریتم های کنترلی را در نرم افزار تیونینگ وینولس WinOls بصورت متفاوت از سایر ایسیوها استخراج نمود. به این روش به اصطلاح روش نظیر به نظیر می گویند که توسط کاراکال ارایه گردیده است.

⚠️ توجه: برخی از مراکز ریمپ مدعی هستند که این ایسیو از الگوریتم چکسام پیچیده بهره گرفته  است. درصورتی که این ایسیو برخلاف سایر ایسیو ها اصلا چیزی به نام چک سام ندارد!

چک سام نوعی الگوریتم کنترلی در ایسیو می باشد که به منظور جلوگیری از ریمپ ایسیو توسط کارخانه سازنده در برنامه ایسیو قرار گرفته است تا نتوانید آن ایسیو را ریمپ کنید. ولی به طرز عجیبی در این ایسیو از چک سام استفاده نشد است!

ریمپ رانا
ریمپ رانا 8

 

 
 
4.2/5 - (22 امتیاز)